Lees meer over De Koningin van het web

Van de lezers van mijn boek ‘De Koningin van 1b’ kreeg ik regelmatig de vraag wanneer deel twee zou gaan komen. Om eerlijk te zijn was ik niet van plan een vervolg te schrijven: ik was alweer bezig met twee andere boeken. Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer zin ik erin kreeg! Het moest natuurlijk wel een goed onderwerp zijn en aansluiten bij mijn eerste boek. Ik wilde namelijk dat ‘mijn meiden’ Anna, Julia en Lieke weer de hoofdrol zouden spelen. Nadenkend over pesten, kwam ik bij het onderwerp cyberpesten. Of beter gezegd misschien: digipesten. Het pesten via internet en mobieltjes. Tot mijn grote verbazing kon ik maar heel weinig romans vinden over dit onderwerp.
Er zijn veel boeken met informatie voor ouders hierover, maar ik wilde juist de jeugd door middel van een beklemmende thriller laten zien hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn.
En dus had ik een onderwerp! Ik begon te schrijven en het was erg leuk om te doen. Mijn boek werd steeds spannender. Ik moest natuurlijk ook onderzoek doen, dus stapte ik in mijn virtuele auto en begaf me op de digitale snelweg. Het was er erg druk, maar toch kwam ik zonder moeite van de ene plaats naar de andere. Ik sliep af en toe in een hotel (Habbo) en ontmoette vrienden (Hyves).
Af en toe schrok ik wel, hoor. Iets naars schrijven over of naar iemand anders, terwijl je thuis achter je eigen computer zit, is heel makkelijk. De ander kan jou niet zien. En jij ziet niet hoe je vervelende opmerking is gevallen bij die ander. Kleine dingen kunnen heel groot uitpakken.
Een voorbeeld: Ik ben heel lang en vroeger was ik altijd de langste van mijn klas. In groep acht noemde een klasgenoot me eens ‘Lange Jan’. Nou, dat is geen schelden, toch? Nu moet ik erom lachen. Maar het deed mij toen veel pijn. Ten eerste ging ik er krom door lopen (want dan leek ik kleiner) en ik dacht echt dat ik op een jongen leek. Ik had in groep acht zelfs al een beetje borsten, dus ik zag er toch echt niet uit als een jongen! Dat bedoel ik dus: een opmerking die helemaal niet zo erg lijkt, kan iemand anders dus heel anders opvatten. Hoe denk je dat een ander zich moet voelen wanneer je echt nare woorden gaat gebruiken?
Dat wilde ik dus in mijn boek laten zien. Ik wil uitleggen dat internet geweldig is, maar er gelden wel regels en je moet blijven opletten. Net als in het verkeer.
Veel leesplezier, maar let op: het is erg spannend!

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Recensies van lezers:

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen.
Met dit vervolg op de ‘De Koningin van 1b’ overtreft Anja Vereijken haar succesvolle debuut op alle fronten!
‘De Koningin van het web’ bevat nog meer spanning, intrige en suspense. Dit is een boek dat je niet even weg kunt leggen, maar dat je vanaf het begin bij de keel grijpt en je niet meer los laat. Uit alles is te merken dat het schrijven van dit boek een genot moet zijn geweest. Dat Vereijken zich goed kan verplaatsen in de hoofden van meiden wisten we al, maar hier gaat ze nog een paar stappen verder. Waar haar creatieve oplossingen om een ander te treiteren, te manipuleren en kapot te maken uit voortkomen weet ik niet. Maar ik zou geen ruzie met de schrijfster maken… Zet je pc en mobiel dan maar alvast uit.

In ‘De Koningin van het web’ worden weinig middelen onbenut gelaten om slachtoffers te raken. De venijnige acties maken maar weer eens duidelijk dat er met de komst van moderne communicatiemiddelen, zoals internet en gsm, een wereld aan pestmogelijkheden bij zijn gekomen.
Pestmethodes waarbij slachtoffers niet meer weten uit welke hoek de aanvallen komen, wat het alleen maar enger en bedreigender maakt. Hoe veilig ben je als anderen in je computer kunnen inbreken, je computer kunnen overnemen en zich kunnen voordoen als jij? Om paranoïde van te worden.
Maar wat me na het lezen van dit boek nog meer verontrustte, is dat ook de slachtoffers zich via dezelfde digitale weg gaan verdedigen, waardoor de scheidslijn tussen dader en slachtoffer steeds moeilijker te trekken is. Tot hoever mag je gaan in je verdediging?
Op deze manier worden er de nodige digitale oorlogjes uitgevochten tussen daders en hun handlangers en slachtoffers met hun verdedigers die in de verdediging zelf ook weer daders worden. En dan worden de daders weer slachtoffers van hun eigen handlangers. Is het nog te volgen?
Speelde het venijn in ‘De Koningin van 1b’ zich nog enigszins openlijk af, in ‘De Koningin van het web’ zijn de pesterijen zo verborgen dat het niet eens meer duidelijk is uit welke hoek de aanvallen komen. Wie is nu eigenlijk je vriend of je vijand? Is het tonen van betrokkenheid en het geven van cadeautjes nog wel een daad van vriendschap, of dient het een ander laag en sinister doel. Niets is wat het lijkt. En zonder iets te verklappen van het plot, schept Vereijken geen vrolijk beeld van de huidige maatschappij en het vertrouwen in de bereidheid van mensen om te veranderen.
Maar het is de realiteit en we kunnen onze jeugd hier niet vroeg genoeg mee confronteren. Na het lezen van ‘De Koningin van het web’ zullen kinderen en jongeren zich misschien eerst achter de oren krabben voordat ze zich weer ‘bloot’ geven op het net. Dus als de jeugd dit boek al niet zelf koopt dan zou ik alle opvoeders in Nederland willen aanraden dit boek cadeau te geven.
Liever dit boek dan een webcam cadeau :-)!

Pierre Pas
Cycloop Concept Creatie

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Alweer een superboek!

Ik heb het boek (weer) in 1 ruk uitgelezen.
Het heeft me diep geraakt. Ik zit zelf ook op hyves, maar ik wist niet dat een site die zo veilig lijkt zo veel gevaren met zich meebrengt.
Op de eerste bladzijde word je het verhaal in gezogen en op de laatste bladzijde word je er weer uit gegooid. En als je het dan uit hebt dan blijf je in een soort “Anja Vereijken trance” waardoor je eigenlijk het boek nog een keer wilt lezen. Ook heeft Anja Vereijken zich heel erg ingeleefd in de personages. Je voelt wat de personages ook voelen.
Het boek is een vette aanrader, omdat veel meisjes op hyves of op MSN zitten en er dus veel me te maken hebben. En ieder meisje spreekt dit heel erg aan en zal heel erg onder de indruk zijn.
Mijn cijfer: een dik verdiende 10!

Marise