Lees meer over Misleid

Na mijn tweede boek: ‘De Koningin van het web’, was ik voor mijn gevoel nog niet klaar met internet en de gevaren binnen dit medium. Ik ben erg geïnteresseerd geraakt in het onderwerp. Door ‘De Koningin van het web’ heb ik veel op scholen voor de klas gestaan. Terwijl ik vertelde over mijn boek, kreeg ik door leerlingen steeds bevestigd hoe belangrijk het is om wegwijs te geraken op internet.
Ik las vroeger zelf altijd spannende boeken en ik wil nu ook graag spannende boeken schrijven. Verhalen met behoorlijk wat vaart erin. Ik wil de lezers tegelijkertijd ook laten zien, dat op internet iedereen zich makkelijker en grover uit tegenover anderen. Hierdoor verschuiven veel grenzen, van wat wel en niet kan. En gebeuren er dus soms vervelende dingen, zoals cyberpesten.

Kinderen en jongeren hebben vaak ‘onbekende vrienden’. Door de persoonlijke gegevens die op internet te vinden zijn, komen vreemden gemakkelijk in contact met jongeren. Helaas wordt er ook misbruik van gemaakt.
Met ‘Misleid’ wil ik mijn lezers laten zien dat internet een belangrijk en onmisbaar medium is, maar dat de hele wereld meekijkt. 

Ik vond het schrijfproces heel leuk, omdat ik na twee boeken steeds meer wist over mijn drie hoofdpersonen. Het ging zo ver dat ik tegen mijn man zei dat ik het gevoel had drie kinderen meer te hebben: behalve onze twee kleintjes ook nog drie pubermeiden van dertien. Het verbaasde me steeds hoe makkelijk ik hun identiteit aannam: als ik bezig was met een hoofdstuk over Julia, dan was ik Julia, dacht ik als Julia en voelde ik wat zij moest voelen. Wanneer ik dan overschakelde op Lieke, die een heel ander karakter heeft, voelde ik hetzelfde. Heel bijzonder vind ik dat!
Het mooie van een derde deel is ook dat je de personages steeds verder kunt uitdiepen. Lieke krijgt in dit deel bijvoorbeeld te kampen met gevoelens voor een meisje, terwijl ze een relatie heeft met een jongen. Met dit soort heftige emoties kun je veel kwijt in je personage.