Lees meer over Anja

Ik ben…
iemand die heel graag en heel veel schrijft.
Ik woon in Gerwen (Nuenen), samen met mijn man Marc , onze dochter Pleun en onze zoon Ties. We wonen in het buitengebied in een oude boerderij en we hebben een hond (Wiskie), een ‘buurhond’ (Jonas), drie katten Harrie, Kees en Woes, twee pony’s (Elf en Puck) en vier kippen. Ik ben in 1967 geboren in Someren-Eind en ik heb een hele lieve zus, Maaike.
In Someren-Eind ging ik naar de basisschool en toen schreef ik al veel. Ik heb zelfs een schoolmusical geschreven toen ik acht jaar was. Alle kinderen uit mijn klas had ik een rol(letje) gegeven. Helaas is het nooit tot een uitvoering gekomen, maar het was toch leuk!
Vervolgens ging ik naar de HAVO in Asten (toen nog het CAS) en daarna naar het atheneum in Deurne (het Peelland College). Op school was ik volgens de leraren goed in het schrijven van opstellen en dat deed ik ook heel graag. Mijn leraar Nederlands op het atheneum liet me deze teksten ook vaak voorlezen in de klas.
Na het atheneum begon ik met de opleiding ‘laborante klinische neurofysiologie’. In het kort betekent dit dat je onderzoek doet naar stoornissen in de hersenen en het zenuwstelsel. Ik ging werken op een epilepsiecentrum: Kempenhaeghe in Heeze. Ook in deze tijd heb ik veel geschreven, want tijdens de nachtdiensten had ik veel inspiratie. Ik schreef hele verhalen die mijn collega’s dan ’s morgens lazen. Na heel veel jaren onderzoek doen, wilde ik iets anders. Ik ben toen gaan werken voor een medisch bedrijf en verkocht daar spullen die door artsen worden gebruikt in de ziekenhuizen. Dat was een hele leuke, maar hele drukke tijd. Van schrijven kwam het toen even niet, maar toen ik in verwachting raakte van ons eerste kindje, ging het vanzelf. Ik noteerde alles in een dagboek voor haar. Nadat ze was geboren schreef ik voor haar kinderverhaaltjes en gedichten. Nu fantaseert ze er zelf vrolijk op los. Ze is daarom een bron van inspiratie voor me, evenals onze zoon Ties, die precies twee jaar na Pleun is geboren (op dezelfde datum; knap hè?).
Ik heb het lekker druk met Marc, onze twee kinderen, ons huis, de mooie tuin die we hebben (met heel veel bloemen), hardlopen, beeldhouwen, zingen en… met het schrijven natuurlijk!!
Ik heb voortdurend inspiratie en vind het heerlijk verhalen te verzinnen. Ik vergelijk het bijna met het lezen van een spannend boek: ook tijdens het schrijven heb ik soms geen idee welke kant het verhaal op gaat en gebeuren er dingen die ík zelfs verrassend vind. Ik zeg vaak dat het lijkt of de verhalen uit mijn vingers, via het toetsenbord zo mijn computer inlopen. Mijn hoofd lijkt er niet eens bij te zijn, hooguit om te lezen wat mijn vingers hebben getypt. Ik geniet van de wereld die ik creëer in mijn hoofd en kan er helemaal in verdwijnen.
Mijn ouders hebben me als kind veel voorgelezen. Daarnaast waren ze beide actief in het toneel en werd er niet alleen voorgelezen, maar ook opgevoerd. Mijn vader kon heel erg goed tekenen en schilderen en gaf een boek zonder plaatjes het beeld dat ik wenste.
Zodra ik zelf kon schrijven, ging ik dat doen. Met een grenzeloze fantasie vertrouwde ik alles toe aan het papier. Meestal schreef in fictieve verhalen, maar ook vele columns, uit het leven gegrepen en met de nodige zelfspot. Na jaren van schrijven waarbij in eerste instantie de stapels papier toenamen en later de harde schijf van mijn computer volliep, besloot ik er iets mee te gaan doen. De Koningin van 1b is daarvan het resultaat.

Veelgestelde vragen:

Waarom bent u schrijfster geworden?
Ik ben niet echt schrijfster ‘geworden’, ik heb gewoon altijd geschreven. Op de dag dat ik ‘Maan-Roos-Vis’ leerde in (toen nog) klas 1, wilde ik die dag meteen een boek gaan lezen. En de dag erna er eentje schrijven. Jarenlang deed ik niets met al mijn schrijfsels (tot ik 40 was!), totdat steeds meer mensen om me heen zeiden dat ik er iets mee moest doen. Toen ben ik begonnen aan mijn eerste ‘echte’ boek.

Zijn uw boeken erg populair?
Ja, gelukkig wel!

Welke schrijver of schrijfster is een echte concurrent van u?
Ik zie andere schrijvers en schrijfsters niet als concurrenten maar als collega’s met dezelfde passie! Iedereen schrijft anders, over andere onderwerpen of over hetzelfde onderwerp, maar altijd op zijn of haar eigen manier. Dus ieder boek is hoe dan ook uniek.

Welk boek dat u geschreven heeft is u favoriet?
Allemaal!

Welke boeken las u vroegen vaak?
Ik las zoveel! Ik ging elke week naar de bieb en haalde dan een hele stapel. Ik was wel heel erg dol op de serie ‘De Vijf’ van Enid Blyton. Lekker spannend.

Is er iets leukers dan schrijven voor u?
Schrijven is heerlijk en ontspannend, maar er zijn dingen die nog leuker zijn voor mij, hoor. Zoals knuffelen met mijn kinderen Pleun en Ties en mijn man Marc! En hardlopen! Ik ben best wel verslaafd aan hardlopen.

Kunt u ook goed tekenen?
Ja, best wel volgens mij :-). Ik heb altijd tekeningen en schilderijen gemaakt, maar daar heb ik nu geen tijd meer voor.

Bent u goed in wiskunde?
Eh…nee!

Heeft u een schrijfkamer?
Ik schrijf aan mijn bureau in onze bijkeuken en dat is een supergezellige, rommelige ruimte waar ook de eettafel staat, Pleun en Ties meestal spelen (en de vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen), ik heerlijk naar buiten kan kijken naar de weilanden (waar soms de reeën lopen), waar onze hond Wiskie lekker naast me op de grond ligt en kat Poekie op mijn schoot.

Waar haalt u inspiratie vandaan?
Uit de meest uiteenlopende, alledaagse dingen: een gesprekje met iemand, een bericht in de krant, een programma op tv, een opmerking van iemand, het uiterlijk van een wandelaar op straat, een grappige opmerking van een kind, een optreden voor een klas, Kortom, uit alles.

Maakt u veel reclame voor uw boeken?
Ja, best veel in de periode nadat een boek is uitgekomen.

Willen uw kinderen ook schrijver worden?
Die zijn nog erg jong, maar ze hebben allebei wel heel veel fantasie, dus wie weet….

Met welke activiteit vult u uw vrije tijd?
Schrijven, hardlopen, beeldhouwen, zingen, lezen, genieten van de natuur, gezellig samenzijn met ons gezin, met familie en vrienden, uit eten, theater, film, muziek.

Heeft u een idool?
Niet meer. Vroeger had ik een idool: John Travolta (oh, wat was ik verliefd!). Nu kan ik niet meer spreken van een idool, maar er zijn een aantal mensen die ik heel erg bewonder: Annie M.G. Schmidt om haar grenzeloze fantasie en vermogen om woorden zo te formuleren dat je in haar denkbeeldige wereld wilt kruipen om deze nooit meer te verlaten.  J.K. Rowling omdat ze Harry Potter heeft gecreëerd waarvan ik nooit genoeg kan krijgen. Hickie, omdat hij zo lief is en een draak temt in plaats van doodt. Wende Snijders om haar prachtige stem die me telkens weer kippenvel bezorgt. En nog heel veel meer mensen.

Word je erg rijk van schrijven?
Nee, ik (nog) niet helaas.

Als u een ander beroep zou hebben, welk beroep zou dat dan zijn?
Ik zou wel zangeres willen zijn. Of dierenarts.

Wilde u vroeger altijd al schrijfster worden?
Nee, maar ik schreef wel altijd. Ik dacht alleen niet dat ik daar ooit iets mee zou gaan doen. Ik wilde dierenarts worden toen ik klein was.

Als u een boek heeft geschreven, en u wil het gaan uitgeven, wat moet u dan allemaal doen?
Heel veel! Teveel om op te noemen, maar een paar dingetjes dan: ISBN-nummer aanvragen, een drukker gaan zoeken, iemand die de kaft kan ontwerpen, iemand die het binnenwerk kan verzorgen, bedenken wat er in het colofon moet komen, nadenken over de flaptekst, wel of geen foto, dankwoordje, harde kaft/paperback, zorgen dat het boek in het Centraal Boekhuis komt te liggen, kranten en tijdschriften benaderen en nabellen, promotie regelen, signeersessies inplannen etc, etc, etc!

Wat is uw grootste droom voor de toekomst?
Dat iedereen mijn boeken gaat lezen, ze heel erg goed vindt en dat ik een heel beroemd schrijfster word.

Wilt u wat over uw karakter vertellen?
Ik ben een doorzetter, enthousiast, gedreven, sportief en natuurlijk heel erg aardig.

Hoeveel boeken heeft u onderhand al geschreven?
Tien (maar er zijn er tot nu toe 6 uitgegeven).

Bent u geïnteresseerd in sport?
Niet om te kijken, wel om zelf te doen: ik loop driemaal per week hard.

Kunt u Lieke, Julia en Anna omschrijven?
Ik begin met Lieke, want die is stoer. Ze laat zich niets wijsmaken en heeft een eigen mening, zonder die aan anderen op te willen dringen. Ze doet haar eigen ding en ze kleedt of gedraagt zich niet zoals anderen willen dat ze dat doet. Ze is zichzelf en kan niet tegen onrecht. Pesten vindt ze stom en dus doet ze daar iets aan. Ze komt op voor anderen.

Anna is heel aardig, heel onzeker en behoorlijk verlegen. Ze is een mooi meisje, maar zelf denkt ze van niet. Ze is gevoelig voor de mening van anderen en ze heeft geen eigen mening (die heeft ze eigenlijk wel, maar als anderen het daar niet mee eens zijn, past ze hem aan). Ze wil er graag bij horen, maar durft niet zo snel contact te maken.

Julia is mooi en heeft veel vriendinnen. Ze heeft rijke ouders en draagt de hipste kleding en sieraden, alles volgens de laatste mode. Ze is erg populair en doet ook erg haar best dat te zijn (en te blijven). Ze is niet altijd aardig en laat anderen dingen doen die ze eigenlijk niet willen. Ze heeft macht en daardoor lukt dat. Iedereen wil haar vriendin zijn. Eigenlijk is ze best onzeker, maar daar laat ze niets van merken.